Jarní únava? Letos ne, díky…
Venku začíná být cítit jaro. Já mu trochu pomáhám a nosím si do vázy všechno, co by snad mohlo začít kvést. Jaro považuji za nejkrásnější období roku. Tedy to teplé, kvetoucí a vonící jaro, na které si musíme ještě chvilku počkat.
Tak proč se na něj nepřipravit a neužít si ho letos s energií a dobrou náladou?
Nemusíte přece hned držet týdenní půsty, pít jen bylinkové čaje a každé ráno běhat několik kilometrů (ano, přiznávám – nesnáším hlad a běhání taky zrovna nemusím). Zkuste začít třeba malým jarním odlehčením. Mám ho vyzkoušené, takže to zvládne opravdu úplně každý.
Ráno po probuzení vypijte půl litru vody s pár kapkami citronové šťávy. Tedy já raději limetku, ale účinek je stejný. Tělo se hydratuje, probudí a zásobí vitamínem C.
Během dopoledne zkuste jíst jen ovoce nebo si třeba udělejte smoothie. Pro naše tělo jsou asi nejpřirozenější jablka, ale pokud máte hlad, klidně si dejte banány. Příjemně se odlehčíte a bez výčitek si můžete dát dobrý oběd.
Vynechte tučná masa i sýry a naopak zařaďte více kvalitních obilovin, raději vařených než pečených – zkrátka lepší je třeba basmati rýže s dušenou zeleninou než chléb s máslem nebo pizza.
Když máte chuť na něco sladkého, sáhněte po sušeném ovoci nebo nějaké raw tyčince. Kávu zkuste úplně vynechat nebo ji alespoň omezit. Méně škody napáchá po obědě než ráno nalačno nebo těsně před spaním.
Pokud máte možnost, zkuste každý den alespoň malou procházku do přírody. Kromě dobrého pocitu si z ní přineste i divoké bylinky, které večer můžete použít třeba do salátu. Zkuste květy sedmikrásek, lístky šťovíku, popenec (je nahořklý, ale výborně čistí játra), divokou pažitku nebo cokoliv, co bezpečně poznáte a najdete.
Důležitý je samozřejmě aktivní pohyb – cvičte Tchaj-ťi, Čchi-kung, běhejte, procházejte se, tančete… cokoliv vám udělá radost a prospěje tělu.
Večer si udělejte čistící čaj, přidejte trochu medu a pomalu popíjejte. Koupit si můžete přímo nějakou detoxikační čistící směs nebo zkuste Lapacho. Mám ho moc ráda. Pomáhá totiž odstraňovat nečistoty a usazeniny z těla, posiluje játra a ledviny a zrychluje metabolismus.
Nově jsem objevila Vilcacora kůru, která pomáhá právě detoxikaci organismu. Výborný je také ostropestřec, který používám ve formě oleje nebo kapslí.
K večeři můžete zkusit některý z následujících receptů a k tomu čerstvý salát z vaší oblíbené zeleniny doplněný o nasbírané divoké bylinky. Když si ho navíc posypete třeba praženým dýňovým a sezamovým semínkem, dodáte tělu také důležité minerály a zdravé tuky.
A hlavně − užívejte si každý den s vůní jara!
Veronika Kolářová, Talavan
S jarem podle tradiční čínské medicíny souvisí:
- růst a vývoj
- element dřeva
- zelená barva
- kyselá chuť
- orgány játra (jin) a žlučník (jang)
Jarní recepty
(množství cca pro 4 osoby)
Zeleninová pánev s bulgurem
500 g (balení) bulguru
1 malá cuketka
1 svazek jarní cibulky
červená paprika
hrst mražené kukuřice
sůl, pepř, sezamový olej
divoké bylinky
přepuštěné máslo (ghí) nebo kvalitní olej
Tenhle recept je rychlý a dobrý. Bulgur si uvařte podle návodu, jen místo vody dejte zeleninový vývar (nemáte-li po ruce domácí, kupte si třeba v prášku v bio kvalitě – např. Rapunzel, Rinatura…)
Na pánvi si na lžíci ghí osmažte nakrájenou jarní cibulku, přidejte cuketku na proužky, červenou papriku na kostičky a mraženou kukuřici – vidíte ty krásné barvy? Opékejte do křupava, ne úplně do měkka. Smíchejte s uvařeným bulgurem, dochuťte solí, pepřem, sezamovým olejem a divokými bylinkami.
Salát s praženým česnekem a hlívou
1 římský salát
4 hrsti listů špenátu
2 hrsti rukoly
250 g hlívy ústřičné
6 stroužků česneku
sezamový olej
umeocet, sůl, med
kvalitní sojová omáčka
Římský salát natrhejte, přidejte špenát a rukolu. Připravte si zálivku z trochy vody, umeocta, medu a kapky sojové omáčky. Vmíchejte do salátu. Na troše sezamového oleje si krátce opražte česnek pokrájený na tenké plátky, přidejte hlívu na proužky, lehce osolte a opražte. Ještě teplé smíchejte s ochuceným salátem. Podávejte třeba s celozrnným pečivem.
Rizoto s kokosovým mlékem a kešu
250 g basmati rýže
200 ml kokosového mléka
1 limetka
2 hrsti čerstvého špenátu
150 g kešu oříšků
50 g dýňových semínek
sůl, chilli, olivový olej
Dejte vařit propláchnutou rýži (poměr rýže 1:1,5 vody), osolte. Mezitím na pánvi nasucho opražte zvlášť kešu oříšky a dýňová semínka. Nechte stranou. Do stejné pánve dejte ohřát kokosové mléko, které ochutíte šťávou z ½ limetky a trochou limetkové kůry. Horké mléko smíchejte s uvařenou rýží, praženými kešu, dochuťte solí, sušeným drceným chilli a lžící olivového oleje. Nakonec lehce vmíchejte lístky čerstvého špenátu a posypte praženou dýní.