Zelený sníh v Taiji Akademii
Na sklonku zimy, v pátek 18. března, jsme na čajovém večeru v Taiji Akademii ochutnali vysokohorský zelený čaj smaragdového nálevu Lu Süe Ja (Lu Xue Ya). Nádherný název, který v překladu zní, Zelený sníh, evokuje sněhovou nadílku v letním období. Hotový čaj má smaragdový nálev a výraznější chuť, avšak bez známky nepříjemné travnatosti.
Zelený sníh je poměrně nový druh čaje, neboť se produkuje teprve od roku 2003. Pěstuje se ve výšce 800 metrů nad mořem v čínské provincii Fu-ťien (Fujian), konkrétně v pohoří Tchaj Lao Šan (Tai Lao Shan). Sběr čajových lístků probíhá od dubna do června, aby se zachovalo jeho jemné aroma připomínající japonské čaje.
Osvěžující účinek tohoto čaje nejvíce vynikne v horkých letních dnech, kdy si z něj můžeme připravit ledový čaj. Nálev připravíme tak, že čajové lístky louhujeme ve studené vodě asi 7 minut. Popíjíme ho v průběhu celého dne, protože celkově harmonizuje, má mírně povzbuzující účinky a navozuje pocit pohody. Čaj také zvyšuje soustředěnost a bdělost, podporuje trávení a chuť k jídlu a zmírňuje žaludeční potíže.