Aprílový čaj v Taiji Akademii
Prvoaprílové páteční čajové posezení bych nazvala “Brzké jaro”. Nádherně navázalo na článek “Dýchejte v rytmu jarní přírody”. Dva zelené čaje, které nám Petr Donát v Taiji Akademii pro porovnání připravil, evokovaly prvek dřeva a zelenou barvu, které jsou symbolické pro toto období vzniku a růstu. Celá ochutnávka byla prodchnuta svěží jarní čajovou čchi.
Zelené čaje jsou nejlepší čerstvé, a tak byly oba druhy, které jsme ochutnali, z letošní rané sklizně. První z nich, japonská Sencha, byla sbíraná v únoru a březnu 2016, druhý čaj, čínský Zao Chun (Brzké jaro), se sklízel 2. března letošního roku.
Kvalitní značkový čaj se většinou sbírá ručně, aby se zachovala jeho vysoká kvalita a specifické vlastnosti. Ruční sběr čaje je však velmi náročný. V tradičních pěstitelských oblastech sběračky palcem a ukazováčkem odšťipují první 3 až 4 mladé lístky, výhonky a někdy i pupeny. Čtvrtý lístek se odstraňuje později při zpracování.
Zkušené sběračky jsou schopné očesat jeden keř během 30 až 45 vteřin a denně nasbírají 20 až 30 kg čerstvého čaje, což představuje asi 5 kg hotového čaje. Tato práce vyžaduje velkou zručnost a vysoké znalosti. Sběračky musí dodržovat i některá další pravidla, která se sběrem čaje přímo nesouvisí, např. se musí denně mýt, musí se vyhýbat aromatickým jídlům a musí používat rukavice, aby čaj nepřebíral cizí pachy.
Myslím, že se všichni účastníci pátečního čajového setkání nejen dobře pobavili, ale popíjením mnoha šálků kvalitního čaje udělali také něco pro své zdraví :-)