• Facebook
  • Instagram
Telefon recepce: 777 053 225
Taiji, Taichi, Čchi-kung kurzy v praze
  • Rozvrh
  • Kalendář akcí
  • Kurzy
    • Taichi
    • Čchi-kung
    • Kung-fu pro děti i dospělé
  • O nás
    • Učitelé
      • Radek Kolář
      • Petr Donát
    • Instruktoři
    • Členské příspěvky
    • Historie Akademie
    • Pronájem prostor
  • Inspirace
    • Podcast Radka Koláře
    • Články, zajímavosti
    • Slovník pojmů
  • Kontakt
  • Hledat
  • Menu Menu
Cesta čaje

Aprílový čaj v Taiji Akademii

Prvoaprílové páteční čajové posezení bych nazvala “Brzké jaro”. Nádherně navázalo na článek “Dýchejte v rytmu jarní přírody”. Dva zelené čaje, které nám Petr Donát v Taiji Akademii pro porovnání připravil, evokovaly prvek dřeva a zelenou barvu, které jsou symbolické pro toto období vzniku a růstu. Celá ochutnávka byla prodchnuta svěží jarní čajovou čchi.

Šálek - SenchaZelené čaje jsou nejlepší čerstvé, a tak byly oba druhy, které jsme ochutnali, z letošní rané sklizně. První z nich, japonská Sencha, byla sbíraná v únoru a březnu 2016, druhý čaj, čínský Zao Chun (Brzké jaro), se sklízel 2. března letošního roku.

Kvalitní značkový čaj se většinou sbírá ručně, aby se zachovala jeho vysoká kvalita a specifické vlastnosti. Ruční sběr čaje je však velmi náročný. V tradičních pěstitelských oblastech sběračky palcem a ukazováčkem odšťipují první 3 až 4 mladé lístky, výhonky a někdy i pupeny. Čtvrtý lístek se odstraňuje později při zpracování.

Zkušené sběračky jsou schopné očesat jeden keř během 30 až 45 vteřin a denně nasbírají 20 až 30 kg čerstvého čaje, což představuje asi 5 kg hotového čaje. Tato práce vyžaduje velkou zručnost a vysoké znalosti. Sběračky musí dodržovat i některá další pravidla, která se sběrem čaje přímo nesouvisí, např. se musí denně mýt, musí se vyhýbat aromatickým jídlům a musí používat rukavice, aby čaj nepřebíral cizí pachy.

Myslím, že se všichni účastníci pátečního čajového setkání nejen dobře pobavili, ale popíjením mnoha šálků kvalitního čaje udělali také něco pro své zdraví :-)

Štěpánka Zeithamlová

 

 

11. dubna, 2016/napsal(a) Radek Kolář
Share this entry
  • Share on WhatsApp

Přidejte se na náš Facebook

baner330
© Copyright - Radek Kolář 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • Rozvrh
  • Kalendář akcí
  • Kurzy
  • O nás
  • Inspirace
  • Kontakt
Petr Donát (2. díl)Čínský národní nápoj – Dračí studna
Scroll to top