Čínská čajová kultura v Taiji Akademii
Čaj (Camellia sinensis) je po mnoho staletí součástí každodenního života všech vrstev čínské společnosti. Nachází použití jako osvěžující nápoj, oblíben je v čínské kuchyni a v neposlední řadě v tradiční čínské medicíně.
Podle tradiční čínské medicíny má čaj tyto léčivé účinky:
- zvyšuje energii a uklidňuje zároveň
- reguluje nadměrné teplo nebo chlad v těle
- zlepšuje trávicí systém a napomáhá lepšímu fungování tlustého střeva
- snižuje množství tělesného tuku, posiluje srdce
- působí protiprůjmově, léčí vnitřně hemeroidy
- čistí plíce, krev a játra
- brání dehydrataci
- zabraňuje zácpě
- chrání před infarktem
- snižuje hladinu alkoholu v krvi
- zlepšuje zrak
- posiluje dásně a zuby
Čajový rituál Kung-fu-čcha (Gongfu-cha)
Pro Číňany bylo a je pití čaje spojeno s mnoha společenskými rituály. Na rozdíl od např. japonského čajového obřadu nemá tak formální či náboženský charakter. Je spojen především s uměním přípravy čaje a jeho degustací. I v tomto případě pojem kung-fu (gongfu) vyjadřuje dovednost, případně mistrovství v oboru.
Čajové lístky jsou zalévány opakovaně v krátkých intervalech a louhovány po přesně stanovenou dobu. Takto můžeme sledovat a vychutnat širokou paletu chutí a vůní, které se postupně rozvíjí a mění.
Uvedeným způsobem jsou nejčastěji připravovány čaje woolong (polofermentované), z kterých lze připravit velké množství nálevů. Samozřejmě je ale možné použít i čaje zelené, puerh a další (nejen čínské).
Pravidelná čajová setkání v Taiji Akademii
Neformální čínský čajový obřad ale nesouvisí pouze s technikou a uměním přípravy čajů. Je to především přátelské setkání v klidné atmosféře spojené s popíjením lahodného čaje, které není určeno jen čajovým odborníkům. V Taiji Akademii již několik let trvá tradice pravidelných pátečních večerů, které jsou otevřené všem, kteří chtějí ochutnat výborné sorty čaje a zároveň se setkat s přáteli a relaxovat po uplynulém pracovním týdnu.
Čajová setkání se konají pravidelně v pátek, jednou za čtrnáct dní, v 19,30 hod. Přesné termíny naleznete v rubrice Semináře, akce, pobyty, na nástěnce Taiji Akademie nebo na recepci. Místa si prosím rezervujte včas na recepci Taiji Akademie. Počet míst je omezený. Vstupné je 100 Kč.
Čajové semináře v Taiji Akademii
Těm, kteří chtějí získat více praktických znalostí o přípravě čaje, jsou určeny víkendové semináře Umění přípravy čaje. Nabízíme základní výukový seminář pro začátečníky, kde se učíme rozeznávat jednotlivé druhy čajů a rozdíly ve způsobu přípravy, ale také např. jak poznávat kvalitu čajových lístků a dle toho správně nakupovat.
Samostatnou kapitolou je také umění výběru a používání čajového nádobí. Pokud máte rádi čaj a pijete ho pravidelně, praktické tipy a dovednosti vám pomohou nejen k lepšímu chuťovému zážitku, ale také k získání většího zdravotního efektu. Pokud již máte více zkušeností, jsou pro vás připraveny volně navazující tematické semináře, věnované buď hlubší práci s jedním druhem čaje, nebo umění čajového obřadu.